Един от най-популярните онлайн речници - Dictionary.com, избра пандемия за дума

...
Коментари Харесай

``Пандемия`` е дума на годината на Dictionary.com |

Един от най-популярните онлайн речници - Dictionary.com, избра " пандемия " за дума на 2020 година, написа Асошиейтед прес.

Думата " пандемия " става по-търсена през март, когато СЗО дефинира рецесията с ковид като пандемия.

На 11 март тази година търсенията на думата в уеб страницата на речника са се нараснали с 13 500%, съобщи Джон Кели - старши редактор на портала. Той добави, че търсенията на думата са запазили високи равнища през цялата година, като през този месец " пандемия " е търсена 1000% повече от елементарното.

Друг сходен речник - " Merriam-Webster ",също избра " пандемия " за дума на годината. В този речник се следи нарастване на търсенията на думата още на 20 януари, когато се оповестява за първите случаи на COVID-19 в Съединени американски щати.

През март " Merriam-Webster " бързо добави и актуализира описанията на думи, свързани с пандемията. " Коронавирус " е в речника от десетилетия, само че " COVID-19 " се появи през февруари и 34 дни по-късно речникът към този момент бе присъединил изложение в уеб страницата, като  " това е най-краткият интервал от време, в който една дума влиза в речника след появяването си ", изяснява основният редактор на речника.

Pandemic vs Пандемия:



Тук ясно се вижда пикът на търсенията, който е в интервала сред 8 и 14 март. В същия този интервал СЗО дефинира рецесията като " пандемия ", което играе основна роля за увеличението на търсенията. Тогава бяха регистрирани и първите случаи на инфектирани в България, което се отразява на търсенията, както се вижда на картата.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР